Termékeink

Üzletünk nagy választékkal rendelkezik különböző burkolóanyagokból. Tekintse meg kínálatunkat!

tovább

Ajánlatkérés

Kérj ajánlatunkat már a tervezés időszakában is!

tovább
-

Elérhetőségek

KÖRY-KER Kft. fürdőszoba áruház

Cím: 9700 Szombathely,
Körmendi út 92.
Telefon:
06-94/501-520
Fax: 06-94/501-520
Mobil:
+36704113991
E-mail:
korykerkft@gmail.com
Közösségi...

Közösségi felületünk

FacebookHasznos tudnivalók

Vevőtájékoztató a kerámia burkolólapok tulajdonságairólVevőtájékoztató a kerámia burkolólapok tulajdonságairól

A Köry-Ker kft. a forgalmazott termékek széles választékán, megbízható minőségén túl, igen nagy hangsúlyt fektet vásárlóinak széleskörű és korrekt tájékoztatására. Mikor megköszönjük bizalmát, kérjük szíves figyelmét az általunk fontosnak tartott tájékoztató használatára. Őszintén hiszünk benne, hogy közösen sikerül az Ön otthonát szebbé és örömtelibbé tenni.

Az általunk forgalmazott kerámia burkolólapok korszerű gyártástechnológiával, magas hőmérsékleten égetett kerámia termékek. Ezek a burkolólapok akár mázas, akár máztalan felületűek magas esztétikai tulajdonságokkal rendelkeznek, mechanikai és kémiai adottságaik révén minden burkolathoz megfelelő választékot biztosítanak.

Az eredményes vásárláshoz, az esztétikus és hosszútávra szóló, jó minőségű burkolatok építéséhez a legfontosabb tényező a burkolattal kapcsolatos igények megfogalmazása, és a burkolólapok kiválasztása.

Az első teendő: a burkolólapok vásárlását megelőzően, burkolatépítési szándékát beszélje meg a kivitelezést végző, a burkolatépítésben jártas szakemberrel. Ezáltal segítséget kap a burkolólapok mennyiségének meghatározásához, a burkolatépítés kérdéseiben történő eligazodáshoz.

Kérjük, tájékozódjon a szükséges burkolólapok választékában, tulajdonságaiban:

 • A lapok típusában, méretezésében, színében és dekorválasztékában, felületi tulajdonságaiban.
 • A padlóburkoló lapok legfontosabb kérdéseiben, mint mázas vagy máztalan, fagyálló vagy belsőtéri, a kopásállóság
 • fokozataiban és a felületi adottságokban, ami lehet rusztikus vagy sima, esetleg csúszásgátló felületű.
 • Döntsön a termék típusáról és határozza meg a szükséges mennyiséget, ahol számoljon a szakmai rátartással, a szükséges tartalék mennyiséggel.
 • Az első teendők között tájékozódjon a kerámia burkolólapok minőségére és minősítésére vonatkozó szabályokról, tudnivalókról.

A kerámia lapok követelményét nemzetközi, Európai Szabványok határozzák meg. E szabványok számát (jelzetét) és a burkolólapok - vételhez szükséges - legfontosabb tulajdonságait minden gyártó a csomagoláson feltünteti.

A kerámia burkolólapok a gyártási módok alapján - felhasználhatóságtól és a tulajdonságtól függően - termékszabványok szerint, csoportokba van felosztva.

A szárazon sajtolt kerámia burkolólapok leggyakoribb csoportjai:

EN 14411. B I.a csoport E < 0,5% kis vízfelvételű kerámia burkolólapok,
EN 14411. B I.b csoport 0,5% < E < 3% kis vízfelvételű kerámia burkolólapok,
EN 14411. B II.a csoport 3% < E < 6% vízfelvételű kerámia burkolólapok,
EN 14411. B II.b csoport 6% < E < 10% vízfelvételű kerámia burkolólapok.
EN 14411. B III. csoport E >10% nagy vízfelvételű kerámia burkolólapok
Polírozott - „LEVIGATO" kerámialapok.

Ezek a termékek szárazon sajtolt, máz nélküli, polírozott felületű kerámialapok. Jellemzőjük, hogy az anyagában színezett massza (teljes keresztmetszetében azonos anyag) sajtolásával alakul ki a „félkész termék", melyet égetés után méretre csiszolással kalibrálnak. A lapok felületét gyémánt technológiával polírozzák üveg simaságúra.

A technológiából adódó változások miatt e lapokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók:

 1. A polírozott lapok felülete nagyon sima, ezért ezek betervezésekor körültekintően járjon el. Nem ajánlott vízzel közvetlenül érintkező terekhez, pl. terasz.
 2. Ezek a termékek nem rendelkeznek mázbevonattal, ezért enyhén porózusak (foltosodás előfordulhat).
 3. Ezen termékek és a mázatlan, nem polírozott lapok hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek: intenzív színű fugázók használatakor ajánlott próbafugázást végezni a fugaanyag gyártó útmutatásai alapján.
 4. Különleges esetekben előfordulhat, hogy a leburkolt felület takarítása során a természetes fából készült bútorok (pácolt felületvédelemmel ellátott faasztal, szekrény, stb.) a burkolattal érintkező részén (a nedvesség hatására) a festékanyag oldott állapotban a felületbe szívódhat. Beépítés előtt ajánlott próbával ellenőrizni.

Az extrudált kerámia burkolólapok - „KLINKER" leggyakoribb csoportjai:

EN 14411. A I. csoport E < 3% kis vízfelvételű kerámia burkolólapok,
EN 14411. A II.a-1 csoport 3% < E < 6% vízfelvételű kerámia burkolólapok,
EN 14411. A II.a-2 csoport 3% < E < 6% vízfelvételű kerámia burkolólapok,
EN 14411. A II.b-1 csoport 6% < E < 10% vízfelvételű kerámia burkolólapok.
EN 14411. A II.b-2 csoport 6% < E < 10% vízfelvételű kerámia burkolólapok.
EN 14411. A III. csoport E >10% nagy vízfelvételű kerámia burkolólapok

A „Klinker" termékek extrudálással készülnek, egy- és kétszeresen húzott, illetve hasított kivitelben. A termékek jellegzetessége a nagyobb méretpontatlanság, de ebben az esetben sem több, mint az adott oldalhosszúság ±1%-a. (Pl.: 245×120 mm-es lap esetén az eltérés a hosszanti oldalon mérve ±2,45 mm lehet). A gyártók természetesen törekednek a szűkebb kaliber tartományok elérésére. A klinker-lapok általában vastagabbak, mint a hasonló méretű szárazon sajtolt termékek, ezért mechanikai tulajdonságaik jobbak, hőterhelt burkolatok esetén (terasz, medence), valamint ipari felhasználásra (élelmiszeripari üzemek, autómosók) kiválóan alkalmasak.

A szabványjelzeteken túl a dobozokon található fontos információ a névleges és gyártási méretek feltüntetése és a KALIBER jelölése. Pl.: 30×30 cm-es névleges méretű lap gyártási mérete (W) lehet:

 • 296×296 mm 6-os kaliber
 • 298×298 mm 8-as kaliber
 • 300×300 mm 0-ás kaliber

Egy burkolatba mindig azonos kaliberű lapot szabad beépíteni. A kerámia lapok gyártásánál, a nagy zsugorodás miatt, elkerülhetetlen a lapok közötti méreteltérés. A méretek toleranciája, tűrése csak azonos kalibernél felel meg az Európai Szabványok követelményének. A lapok méreteltérése általában a gyártási méret (W) ±0,6%-a. Ez az eltérés, pl. 30×30
cm-es lap esetében ±1,8 mm. Természetesen minden gyártó törekszik a kalibertartományok szűkítésére, szigorítására.

További lényeges tulajdonság a színárnyalat, a tónus (tono, nuance) figyelembevétele. Egy burkolatba - a kaliberhez hasonlóan - azonos tónusú, jelölésű lapot szabad beépíteni.
A vásárlásnál kérjük, ellenőrizze, hogy az azonos felülethez, azonos kaliberű és tónusú lapokat kapjon.

A megfelelő burkolólapok kiválasztásával és a termékadatok ellenőrzésével Ön megteremti a feltételeket a jó burkolat megépítéséhez.

A padlóburkoló lapok kopásállósági tulajdonsága: A padlóburkolatok felületi kopása a járó felületek igénybevételétől függ. A felületek kopását nagymértékben segítik a keménytalpú lábbelik, az ezekkel behordott homokszemcsék és szennyeződések, fémsarkok.

A felületi kopások csökkentése érdekében két teendő van:

 1. A felületi igénybevételhez kell a lapok típusát megválasztani, ami lehet PEI II, III, IV és V, ami azt jelenti, hogy a magasabb igénybevételhez magasabb kopásállósági osztályú lapot kell választani.
 2. A burkolatok felületét óvni kell a szennyeződésektől (pl. külső lábtörlők használata, szükségszerű felületi takarítás).

A burkolatépítés követelményei: a burkolatépítés egy önálló szakma, amit szaktudással rendelkező, vizsgázott szakemberek végeznek. A burkolatok építését bízza a szakmát jól ismerő, igényes, referenciával rendelkező szakemberre. A burkolatok formai és esztétikai kérdését előzetesen beszélje meg a kivitelezővel, hogy a burkolatépítés részletit, folyamatát ellenőrizni tudja. A burkolatépítés szakmai szabályait e tájékoztatóban nem írhatjuk le - azokat a kivitelező ismeri - , de a leggyakoribb kérdésekre felhívjuk a figyelmet:

 1. Beszéljék, vagy rajzolják meg a burkolat elhelyezését, vonalvezetését, a fugák szélességét, a falak és oszlopok melletti
 2. hézagok, valamint a nagyobb felületek dilatációs megosztását, a dekorok elhelyezését.
 3. A fugázóanyagok alkalmazását, a színes fugázók - szükséges - előzetes próbáját.
 4. Az elkészült burkolat átvételének feltételeit és használatba vételének lehetőségét, idejét.
 5. A burkolat minőségi garanciáját a kivitelezői számla bizonyítja, és biztosítja, ezért kérjük, hogy a saját érdekében erre külön figyeljen, és a számlát őrizze meg!

Tisztítási tanácsok, tudnivalók:

A burkolás utáni elszíneződések elkerülése érdekében a ragasztó- és fugázóanyagok használati útmutatóit figyelembe kell venni. Külön figyelni kell - mint előzetesen tanácsoltuk - a színes fugázók és festékek alkalmazására.

A fugázóanyagok időbeni letisztítása a szép felület kialakításának feltétele. A már megkötött fugázóanyag, cement eltávolítása nagyon nehezen, vagy már nem lehetséges.

A kerámia mázfelület könnyen és jól tisztítható. Kerülni kell az agresszív, erős sav- és lúgtartalmú, illetve karcolódást okozó anyagok használatát, ezektől a mázfelület és a fugázás sérülhet. A burkolólapok tisztításához általában elegendő a tiszta víz, esetleg a háztartásban használatos mosogatószer hozzáadása. A felületre került szennyeződéseket hasonló módon távolítsuk el.

Reklamáció:

A kerámia burkolólapok sorozatgyártásból származó termékek, ezért esetleges minőségi hibák előfordulhatnak.

Ilyen esetben a számla és a dobozokon lévő adatok bemutatásával, személyesen vagy írásban, jelezze minőségi kifogását az eladó kereskedésnél. A reklamáció bejelentéséhez kérjük, használja a bejelentőlapot. A bejelentőlap kitöltése egyszerűsíti a reklamáció vizsgálatát, rendezését. A bejelentőlap átvehető a vásárlás helyszínén.

A reklamáció kivizsgálását a 3/2003. (III.25.) BM-GKM-KvVM rendelet, 49/2003 (VII.30.) GKM rendelet és az 1997. évi CLV törvény előírásai szerint végezzük.

A kerámia burkolólapok minőségi hibájára vonatkozó kifogások elbírálását, alapvetően a hatályban lévő MSZ EN szabványok alapján biztosítjuk.

Olyan esetekben, ahol további forgalmazói hiba, vagy vevői tévedés, illetve kivitelezési hiba állapítható meg, a reklamációt nem fogadjuk el. Kivitelezési hibának tekintjük a burkolatba épített hibás lapokat, a színhibákat, és a jól látható görbeséget és méreteltéréseket.

A burkolatba nem szabad beépíteni a következő hibafajtákat:

 • Törött, vagy repedt lapokat,
 • Csorba, vagy sérült felületű lapokat,
 • Nem a színárnyalathoz tartozó - erősen eltérő színű - lapokat,
 • A toleranciának nem megfelelő lapokat.

A minőségellenőrző vizsgálat minden esetben költségtérítéssel jár, a szakmailag megalapozatlan reklamációk vizsgálati költségétaz a fél viseli, akinek a hibájából a vizsgálat bekövetkezett.

Őszintén reméljük, hogy tájékoztatónk elősegíti a vásárlást és segít a kerámia lapok kiválasztásában és felhasználásában.


Vissza az előző oldalra!
KÖRY-KER Kft. fürdőszoba áruház - Magyar